klimatkompis.blogg.se

Oroad över jordens stigande medeltemperatur och med en stark vilja att hjälpa vår stackars planet startar jag denna blogg i hopp om att människor ska inspireras till att, liksom jag, bli en "klimatkompis". Jag kommer att fylla bloggen med enkla vardagstips på hur man lever mer energisnålt och miljövänligt. Jordens stigande medeltemperatur är något som drabbar oss alla oavsett var vi bor eller vem vi är och det är vi som måste göra något åt saken. Du och jag och våra nära och kära kan tillsammans bromsa temperaturhöjningen. Men vi måste hjälpas åt och börja nu, ja redan idag. Häng med och bli en klimatkompis du också // Aino

Låt tvätten torka ifred :)

Publicerad 2013-10-28 17:36:43 i Allmänt

Hejsan!
 
Ibland blir jag irriterad när jag tänker på att vi lever i ett så stressigt samhälle att vi inte kan låta saker ha sin gilla gång. Torktumlare torkar tvätten åt oss snabbt men kräver energi för att göra det. Varför har vi inte ens tid att låta tvätten torka av sig självt? Den gör ju faktiskt det utan att vi ska behöva göra av med energi för den sakens skull :)
 
Nu är det ju fel säsong men att torka tvätten ute och sedan lägga sig och sova i utetorkade lakan är ju något av det bästa som finns! Om du inte har möjlighet att torka ute på sommaren och för utetorkarna under vintern så kan jag rekommendera en torkställning. Då kan man låta tvätten torka av sig självt istället för att använda torktumlaren i onödan. Nu under vintern kan det ju också vara skönt att få lite fuktigare inomhusluft en stund medan tvätten torkar.
 
Dagens tips: Använd en torkställning och låt tvätten torka av sig självt.
 
 
P.S. Idag ska jag börja min övergång till naturschampo, jag håller er underrättade om vad som händer ;) Det ska bli spännande!
 
Hej svejs

Ekologisk massage :)

Publicerad 2013-10-25 15:24:31 i Allmänt

Hejsan!
 
Här kommer ett lokalt tips på vem man kan gå till om man vill ha massage eller göra diverse behandlingar tex ansiktsbehandlingar i Piteå.
"Ekoprinsessan" använder sig enbart av ekologiska produkter i sina behandlingar och jag kan varmt rekommendera ett besök hos henne om du gillar sådant. Själv brukar jag gå på massage där och då känns det bra att veta att massageoljan är ekologisk och producerad i Jokkmokk.
Jag stöttar gärna lokala företag och just detta företag heter "Care of Gerd" och har en massa naturliga produkter man kan beställa tex deodorant och hudkräm.
Här är en länk till Ekoprinsessans hemsida:
 
http://ekoprinsessan.se/
 
Och här är en länk till Care of Gerd:
 
http://shop.careofgerd.com/sv/
 
Der finns säkert salonger över hela Sverige som använder sig av ekologiska produkter så dela gärna med er av tips om ni har några :)
Nu på måndag ska jag köpa och testa ett naturligt shampo som Ekoprinsessan har tagit in i sitt sortiment och jag kommer att hålla er underrättade om hur det fungerar :)
 
Ha en bra helg!
 
 

Skippa sköljmedlet

Publicerad 2013-10-20 11:20:27 i Allmänt

Hejsan Klimatkompisar!
 
Kan man vara miljövänlig genom att INTE göra eller köpa något?
Jajamensan det kan man, och det är ju alltid skönt att slippa göra/köpa något eller hur ;)
 
Dagens tips är: Skippa sköljmedlet när du tvättar.
 
Sköljmedel är för mig en ganska märklig produkt. Vad gör det egentligen? Jag tror att det ska göra tvätten mjukare, har jag rätt?
Det som händer när man använder sköljmedel, tvättmedel, duschkrämer och liknande är att dessa medel följer med vattnet som används i anslutning till dom. Reningsverken (som ofta har några år på nacken) har svårt att ta hand om alla nya kemikalier som hamnar i vattnet. Verken klarar helt enkelt inte av att rena vattnet fullständigt.
Därför tänker jag att ju mindre kemikalier som hamnar i vattnet desto bättre för alla :)
 
Sköljmedlet känns som ett uppfunnet behov och därför känns det för mig som en helt onödig produkt och kostnad. Jag har aldrig köpt en sköljmedelsflaska och jag lever ju så det kan ju inte vara en så viktigt produkt för ens överlevnad då. Kanske gör det tvätten mjukare men jag har då aldrig fått några skärsår av mina kläder som aldrig har tvättats med sköljmedel. Man är väl inte gjord av socker ;)
 
Det fina är ju att du dessutom sparar pengar på att inte köpa flaskan. Jag kollade på Coop här i Piteå och såg att priset för en sköljmedelsflaska ligger mellan 20-30:-. Du sparar alltså en slant och dessutom plats i skåpet om du skippar sköljmedlet :)
 
 

Shopping

Publicerad 2013-10-09 17:30:21 i Allmänt

Hejsan
 
Att överlag shoppa mindre är ju ett solklart klimatkompis-tips men ibland kan man ju behöva skaffa saker och då rekommenderar jag att man kollar om det man söker finns på Röda korset, Myrorna, Reprisen eller liknande. Det är superbilligt, oftast är grejjerna i bra skick och det är ju mycket bättre om sakerna kan komma till användning igen istället för att de ska kastas :)
 
Här delar jag med mig av mina senaste fynd från i fredags. Jättefina köksredskap till det facila priset av 20 kr totalt.
 
Nu när jag har skaffat en gjutjärnsstekpanna så kan jag ju faktiskt använda en stekspade av järn istället för min gamla i plast som smälte lite i taget. Nu slipper jag käka både teflon och plast, jippi :)
 
Ha en bra kväll!

Ut i skogen

Publicerad 2013-10-06 09:20:44 i Allmänt

Hejsan!
 
Nu är det ju verkligen höst och fantastiskt vackert med alla färger :) Dagens tips hänger ihop med att få vara ute och njuta av allt det vackra innan vintern kommer.
 
Här kommer dagens tips: Gå ut i skogen och plocka svamp.
 
Det är ju gratis mat som står och väntar i skogarna. När du plockar själv får du också frisk luft, lätt motion och naturupplevelsen på köpet och jag tycker även att det är avstressande. Det är med svamp precis som det är med bär, varför ska vi gå och köpa den i affären när det finns överallt i skogen gratis? 
 
Det du betalar med är din tid men som sagt du får mcket på köpet. Svamp är sedan utmärkt att dryga ut köttfärsbiffarna med tex. Då blir det god smak, billigare, det går åt mindre kött och biffarna blir kalorisnålare. Bara fördelar :)
Om man inte vet vad man kan plocka så kanske du känner någon som kan lära dig? Studieförbunden har också kurser varje höst, det är så jag har lärt mig och jag kan verkligen rekommendera det.
Sedan känner man ju en viss stolthet också när man kan titta in i skafferiet och veta att man har fyllt burkarna med torkad svamp själv :)
 
 
I korgen ser du sandsopp jag plockade igår. Ha en skön söndag!

5 år gammal hamburgare!

Publicerad 2013-10-04 12:23:52 i Allmänt

Hej igen!
 
Alltså jag bara måste dela den här länken med er på tal om det förra inlägget som handlade om processad mat.
 
Tjejen som skriver den här bloggen har en hamburgare från Mc Donalds som hon har haft i 5 år och den ser likadan ut som när hon köpte den!!!! Hur ÄCKLIGT är inte det? 5 år och inte en enda mögelfläck. 
 
Framtidens människor kommer väl att hitta den där hamburgaren när vi för längesedan har dött och den kommer väl fortfarande se likadan ut. Sådant ska alltså kategoriseras som mat, läskigt.
 
Kolla själva:
 
http://www.lifevision.se/halsoblogg/idag-fyller-min-hamburgare-5-ar/
 
Ha en bra helg!

Undvik industrimat

Publicerad 2013-10-03 21:12:27 i Allmänt

Hejsan
 
Som ni kanske har märkt så är det nu "Miljövänliga veckan" och budskapet om att äta ekologisk mat syns överallt. Det gör mig glad :) 
Jag fick just ett tips på en länk från svenska dagbladet av en kompis. Artikeln handlar om att man ska undvika att äta processad industrimat som är väldigt konstgjord. Ni kan läsa artikeln i sin helhet här:
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/basta-halsotipset-undvik-industrimat_8575580.svd
 
 
Egentligen tror jag att om man bara tänker efter så inser man nog att det är ganska läskigt att äta processad snabbmat med låååååånga ingredienslistor som man ofta inte förstår. Hur mycket näring finns det i microrätter tex?
 
Det här tror jag att vi alla egentligen vet men någonstans i vardagsstressen stänger vi av förnuftet för att spara tid. Jag tror alla kan hålla med om att vi mår bättre och får i oss mer nyttigheter om vi använder så rena råvaror som möjligt när vi gör mat.
 
Ät tex vanliga ekologiska morötter istället för de färdigskalade babymorötterna som doppas i klorin innan de säljs. Hemmagjorda köttbullar och frysta färdiga köttbullar smakar ju verkligen inte samma sak, de har ju inte ens samma konsistens och inte samma ingredenser.
 
Vi vet det här. Frågan är bara om vi väljer att strunta i det eller inte men vem påverkas i slutändan? Just det, du. Vilket bränsle ger man sin kropp? Jag kan villigt erkänna att jag också ibland i vardagsstressen köper "färdigmat" så jag ska försöka förbättra mig. Bra mat behöver ju faktiskt inte ta lång tid att laga :)
 
Hej svejs

Heja Coop forum i Piteå!

Publicerad 2013-10-01 21:10:14 i Allmänt

Hejsan!
 
Efter en uppmärksammad artikel i aftonbladet för ett tag sedan så har kunder på Coop forum i Piteå velat ha bort de besprutade vanliga (giftiga) bananerna från butiken. Ledningen har lyssnat på sina kunder så numera säljer Coop forum i Piteå endast ekologiska bananer (utan gift) :) Hurra!
 
Här är länken till artikeln:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17270314.ab
 
 
Detta är ett exempel på den stora makt vi som konsumenter faktiskt har. Vi KAN påverka utbudet i butikerna om vi väljer ekologiska varor och frågar efter ekologiska alternativ. Utnyttja den makten.
 
Dagens tips: Köp ekologiska bananer och välj ekologiska alternativ i butiken. Fråga också efter ekologiska alternativ om du saknar något i affären. Då kanske fler butiker följer Coop forum i Piteås exempel :)
 
Tjingeling

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela