klimatkompis.blogg.se

Oroad över jordens stigande medeltemperatur och med en stark vilja att hjälpa vår stackars planet startar jag denna blogg i hopp om att människor ska inspireras till att, liksom jag, bli en "klimatkompis". Jag kommer att fylla bloggen med enkla vardagstips på hur man lever mer energisnålt och miljövänligt. Jordens stigande medeltemperatur är något som drabbar oss alla oavsett var vi bor eller vem vi är och det är vi som måste göra något åt saken. Du och jag och våra nära och kära kan tillsammans bromsa temperaturhöjningen. Men vi måste hjälpas åt och börja nu, ja redan idag. Häng med och bli en klimatkompis du också // Aino

Naturskyddsföreningen

Publicerad 2013-09-24 18:01:22 i Allmänt

Hejsan!
 
Idag blev jag glad när jag såg att Naturskyddsföreningens film "O-ekologiskt, vad är det för något?", som jag lade upp i mitt förra inlägg, under helgen har setts 27 000 ggr!!!
Detta tack vare att folk har spridit den på facebook blandannat. Härligt :D
 
Jag hoppas att fler köper ekologisk mat nu :) Av rent egoistiska skäl tycker jag också att man ska äta så mycket ekologiskt som möjligt eftersom man får i sig mindre gifter då. Maten är ju kroppens bränsle och jag är förvånad över att folk inte är mer selektiva med vad man sätter i sig. Vem vill frivilligt äta gift?
Om man inte visste om att maten innehöll så mycket bekämpningsmedel tex kan man ju skylla på okunskap men nu när man vet så känns det ju obehagligt att välja tex besprutade bananer framför obesprutade. Det är min åsikt iallafall. 
 
Dagens tips är att gå med i Naturskyddsföreningen. Det kostar endast 295:-/år för en enskild person och endast 365:-/år för en familj. Är man medlem stödjer man deras arbete och dessutom får man deras tidning 5-6 gånger per år. Tidningen är riktigt bra!
 
Detta tips är ett mycket enkelt sätt att göra något bra för miljön utan att det tar någon tid eller särskilt mycket pengar i anspråk. Här är en länk till deras hemsida där du kan gå med:
 
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/medlemskap/bli-medlem
 
Ju fler medlemmar vi blir desto mer bra saker för vår planet kan naturskyddsföreningen uträtta :)
 
Ha en bra kväll!
 
 

Filmdags!

Publicerad 2013-09-20 14:51:57 i Allmänt

Hejsan klimatkompisar!
 
Idag är det fredag och vad passar då bättre än att se en film? 
Naturskyddsföreningen har idag släppt en film som Anders och Måns (komikerparet) medverkar i. Filmen heter
"O-ekologiskt, vad är det för något?". En toppenrulle på 2 minuter och det har väl alla tid med eller hur :)
 
Klicka på länken och luta dig tillbaka:
 
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko
 
En bra sak med filmen är att den tar upp saker man kan börja med att byta ut till ekologiska om man vill ta det stegvis.
 
Dessa är:
Bananer
Kaffe
Potatis
Vindruvor
Mjölk
Kött
 
En bra start på att hjälpa jorden, bönderna och sin egen hälsa är att byta ut dessa varor mot ekologiska alternativ. Bananer, vindruvor och potatis är grödor som besprutas otroligt mycket och det har nyligen kommit rapporter om att bekämpningsmedlena återfinns i själva frukten som vi äter.
Så frågan är vill man äta gift eller inte?
Det vill då inte jag iallafall!
 
Ha en bra helg :)

Hållbarhetsvecka i Norrbotten

Publicerad 2013-09-17 21:09:09 i Allmänt

Hejsan!
 
Nu blir det här ett väldigt lokalt tips men jag bara måste få uppmärksamma alla norrbottningar på detta. I Norrbotten pågår nu en hållbarhetsvecka där man tex i Piteå åker gratis lokaltrafik den här veckan. Passa på alla pitebor :) Mer information om detta kan ni se här:
 
https://www.facebook.com/SeeNorrbottensHallbarhetsvecka?fref=ts
 
Ni som inte bor i Norrbotten kanske också har liknande arrangemang hos er, tipsa i sådanafall gärna mig så tar jag upp det i mina inlägg :)
 
Appropå gårdagens uppmaning att använda mindre schampo kommer här en klok kommentar från en läsare:
 
"Mindre schampo absolut! Köp ett bra schampo hos frisör eller ett bättre märke i butik så behövs det oftast inte mer än ett hallons storlek på klicken man använder. Butikernas egna märken är billiga men ibland krävs ju halva flaskan för att ens få lite lödder. Sen vill jag tipsa om att flera frisörer har inriktat sig på miljövänliga akternativ när det kommer till hårfärg och så. Skonsammare för miljön och huvudet. I Boden tror jag frisören heter Åsa och Marie."
 
Jag känner igen det där med billiga schampon i mataffären ;) Jag ska också gå på jakt efter nytt schampo snart så jag kommer att hålla er underrättade om jag hittar något klimatsmart och bra sådant.
 
Ha en bra kväll!

Den som spar han har...

Publicerad 2013-09-16 21:58:34 i Allmänt

Hejsan!
Nu har läsare börjat lämna kommentarer här på bloggen och det gör mig så glad :D Här kommer ett tips från en läsare angående teflonpannor:
"Är man en fattiglapp men ändå saknar aptit för teflon, så kan man köpa en gjutjärnspanna på loppis för några ynka tior och fixa till den enligt följande recept; http://ohmansmatovin.com/2012/09/10/fixartips-basta-gjutjarnspannan-for-en-femma/ 
Funkar finfint och dessutom hjälper man till att minska sopberget genom att återvinna. :)".
Tack för tipset!
Dagens tips från mig handlar om att inte slösa med resurser. Jag har själv märkt att jag slentrianmässigt har en tendens att använda för mycket schampo på en gång. Jag har långt hår och tryckte tidigare handflatan full av schampo. Sedan började jag testa att ta mindre och mindre schampo och håret blev fortfarande rent. Nu har jag gått från att använda en handfull till att använda en klick stor som en tiokrona ungefär. Snacka om att spara! Dels sparar jag pengar på att inte köpa schampo hela tiden och då sparas också miljön eftersom jag förbrukar mindre schampo, förpackningar och bidrar till mindre transporter.
Jag skulle vilja uppmuntra er att testa er fram till hur lite schampo/balsam ni kan använda med bibehållen renhet. Kanske kan ni spara både pengar och miljö ;)



Vatten, vatten, bara vanligt vatten....

Publicerad 2013-09-13 10:33:00 i Allmänt

Hejsan!
 
Nu är det fredag och ikväll misstänker jag att många, trötta efter veckans arbete, kommer att krypa upp i soffan och fredagsmysa. Då har jag ett strålande tips på ett bra tv-program :)
Svt:s "Dokument utifrån" har sänt ett program om något som verkligen rör oss ALLA, flera gånger om dagen till och med. Faktiskt är det så att vi inte kan leva utan detta!
Jag pratar om vatten. "Vårt smutsiga vatten" heter dokumentären som tar upp de ökade mängder kemikalier som finns i vårt dricksvatten eftersom reningsverken inte klarar av att filtrera bort dom. Länken har ni här:
 
http://www.svtplay.se/dokument-utifran
 
Man kan ibland bli lite modfälld när man ser alla dokumentärer och program som görs om miljöförstöringen och man kan fråga sig vad kan lilla jag göra, jag är ju bara EN människa?
 
Mitt svar lyder: Tappa inte modet.
En människa kan göra mycket genom att bli medveten om och inte blunda för problemen som ju angår oss alla.
En mäniska kan välja att öppna sina ögon.
En människa kan göra medvetna val som är snällare för vår planet.
En människa kan prata med sina nära och kära och därigenom påverka fler människor, som i sin tur pratar med fler människor och till slut är vi många människor som väljer att ta tag i problemet istället för att blunda och låtsas som ingenting.
En människa kan på så sätt göra massor.
En människa har betydelse!
 
I anknytning till dokumentären vill jag ge detta tips:
 
Släng inte gamla mediciner i toastolen och spola ner dom, då hamnar dom i dricksvattnet och till slut dricker vi en "härlig" cocktail av andras mediciner :( Gå med dom till apoteket och lämna in dom där så hamnar dom inte i vårt dricksvatten.
 
Ha en bra helg!

Klicka för skogen :)

Publicerad 2013-09-09 21:49:00 i Allmänt

Hejsan! 
 
Hoppas helgen har varit till belåtenhet :)
 
Dagens tips är så enkelt att det nästan inte är sant. Allt du behöver göra är att klicka 2 ggr på musen. En gång för att gå in på den här länken och en gång på själva sidan:
 
www.naturarvet.se
 
Genom att göra det så bidrar du till att en bit svensk gammelskog köps upp av sponsorer och bevaras för framtiden. Allt du behöver göra är att klicka, enklare kan det inte bli :)
 
Organisationen bakom är fantastisk i min mening och genom att bevara svensk gammelskog och skydda den för avverkning så hjälper man också djuren i området för många arter har svårt att överleva på skogsplanteringar som inte är deras naturliga miljö egentligen. Man kan klicka en gång/dygn så jag föreslår att du satsar typ 10 sek/dag för att gratis rädda svensk gammelskog.
 
Ha en bra kväll!
 

Kemikalier i småbarn!

Publicerad 2013-09-06 16:35:37 i Allmänt

Hejsan!
 
Igår visade svt ett intressant program om kemikalielagstiftningen inom EU. Man har hittat höga halter av giftiga kemikalier i 1:åringen Alfreds blod och man går i programmet till botten med varför kemikalierna finns där.
Tragiskt, men så ser verkligheten ut idag och det är i princip omöjligt att skydda sig från alla kemikalier vi utsätts för till vardags. Här är en länk till programmet:
 
http://www.svtplay.se/dokument-inifran
 
Ett tips för att iallafall i någon mån undvika kemikalier till vardags är att köpa en stekpanna i gjutjärn istället för i teflon. Våra gamla teflonpannor hade en tendens att gå sönder dvs teflonet släppte och vars hamnade det? Antagligen i maten :( 
För att slippa käka teflon och för att slippa köpa en ny stekpanna vartannat år så köpte vi en gjutjärnspanna som med omsorg ska kunna hålla hela livet. Den är dyrare att köpa än en vanlig teflonpanna men eftersom den håller mycket bättre så har du antagligen tjänat in den efter 3-4 år. Det är alltså både nyttigare, billigare och miljövänligare att ha en gjutjärnspanna :D
 
Ha en bra helg!

Bärtider!

Publicerad 2013-09-03 13:15:06 i Allmänt

Hejsan
 
Jag har glömt att skriva i föregående inlägg att jag självklart blir jätteglad om ni också vill dela med er av era egna "Klimatkompis-knep". Lämna gärna meddelanden så tar jag upp era knep i inlägg så hjälps vi åt :)
 
Idag var jag och svärfar ute i skogen och plockade lingon. Att plocka bär för husbehov har ju egentligen flera aspekter. Dels får man frisk luft, lätt motion och en naturupplevelse och dels får man bär att äta av under vintern. Det är något speciellt att öppna lingonsyltburken i januari och veta att man plockade bären själv, man blir ju stolt :)
Dessutom är det ju trevligt att om man plockar bär och kokar sin egen sylt så vet man ju faktiskt vad sylten innehåller. Socker, bär och vatten. Inga konstiga förkortningar man inte förstår sig på. Det blir också mindre transporter av att man inte behöver köpa bär eller sylt som har åkt runt i lastbil och mindre transporter är lika med mindre koldioxidutsläpp.  
 
Bara fördelar alltså :)
 
 

Honung

Publicerad 2013-09-01 15:08:01 i Allmänt

Hejsan!

Igår när jag var på Niemiselsdagen så träffade jag på några biodlare som sålde honung producerad i Norrbotten. Dom berättade att dom hade kupor på 3 olika ställen i Norrbotten och jag köpte en burk honung från kupor i Piteåtrakten :)

Biodlarna berättade att det ur allergisynpunkt är mycket bättre att köpa honung från trakten man bor i jämfört med att köpa honung från tex Argentina eftersom bina använder pollen från de växter man har runtomkring sig och som kroppen är van med. Det var också en stor färgskillnad på honungen från Piteå jämfört med honungen från Lassbyn vilket beror på vilka växter bina samlar nektar ifrån.

Dagens tips är alltså att försöka hitta honung som är så lokalproducerad som möjligt. Det är bättre ur allergisynpunkt, det minskar transporter och man stödjer de lokala biodlarna och därigenom den lokala miljön både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Sen är ju honung fantastisk gott också och bra för halsen i stundande förkylningstider ;)

 

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela