klimatkompis.blogg.se

Oroad över jordens stigande medeltemperatur och med en stark vilja att hjälpa vår stackars planet startar jag denna blogg i hopp om att människor ska inspireras till att, liksom jag, bli en "klimatkompis". Jag kommer att fylla bloggen med enkla vardagstips på hur man lever mer energisnålt och miljövänligt. Jordens stigande medeltemperatur är något som drabbar oss alla oavsett var vi bor eller vem vi är och det är vi som måste göra något åt saken. Du och jag och våra nära och kära kan tillsammans bromsa temperaturhöjningen. Men vi måste hjälpas åt och börja nu, ja redan idag. Häng med och bli en klimatkompis du också // Aino

Tips i juletid

Publicerad 2013-12-01 11:31:26 i Allmänt

Äntligen är det första december och första advent!
Som jag har längtat efter att slå igång julmusik och klä min lägenhet i sina julkläder :) Dessutom snöar det ute också vilket ytterligare bidrar till idyllen.
 
Naturskyddsföreningen har kommit med tio tips på hur man kan vara en klimatkompis under december månad och jag tänkte dela med mig av mina favoriter. 
 

1. Lyxa med eko 

Ett julbord fullt av ekologiskt ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. De hårdbesprutade julklassikerna ananas och citrus är extra viktiga att byta till eko. 

5. Njut av fina julfisken

Svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är toppen. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter. Håll däremot koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället. För laxdiggaren är det odlad Krav-lax som gäller, så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav. Och kom ihåg: den mystiska ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än våra julbord. 

7. Skippa den köpta "vitmossan"

Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är inte alls någon mossa utan en lav, fönsterlav. Den är plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Dessutom behandlas den ofta med kemikalier. Om du ändå köper fönsterlav kan du spara den från år till år. Om du plockar fönsterlav själv i skogen, ta lite försiktigt i kanten av en större tuva. Kom ihåg att vattna då och då så att den inte blir torr och brandfarlig. Eller så struntar du i fönsterlaven och lägger grankvistar, hasselnötter, godis eller skivor av torkad citrusfrukt i adventsljusstaken.

8. Energisnålt mysljus

Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder.

9. Klappar som är mjuka för planeten

Prylhets är så 1900-tal. Nu är det upplevelser, hemmagjort, delikatesser, dryck, second hand och fantasi som gäller! Om du ändå vill ge bort en pryl, se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Tänk så många julklappar som ligger oanvända i byrålådor, helt i onödan... Vill du ge bort en leksak till någon gullunge? Skippa leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ftalater. Känns leksaken lite "kladdig" eller luktar plast? Skippa den också. Leksaker av trä eller hårdplast är troligtvis bättre, gärna tillverkade i EU. 

10. Sortera de kluriga julsoporna

När gästerna dansat klart och släkten (äntligen?) åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen. 

Julsnöret - lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Frigoliten - återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar. 

Ljusslingan - lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller - sorteras som metallförpackningar. Det gör inget om det finns stearin kvar, men du som vill köra överkursen kan ta bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. 

Julgranen - lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.

 

Om ni vill kolla in alla tio tipsen så finns dom på den här länken:

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/10-basta-knepen-en-gron-jul

Ha nu en alldeles underbar första advent <3

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela